A szovátai Szent József Gyermekotthon önkénteseinek honlapja
Főmenü
     
Önkénteseknek
     
Magunkról
     
Tudsz segíteni!
     
Adományozóknak
     
Adományozók

Bárdosy Éva
Barki Bálint
Fehér Helga
Hódsági Mária
Gyorgyovich Anikó
id. Gyorogyovich Miklós
Iszkaszentgyögy lakossága (Sárközi Bettin keresztül)
Isztimér lakossága (Sárközi Bettin keresztül)
Kincsesbánya lakossága (Sárközi Bettin keresztül)
Kosztolányi István
Kovács Tamás
Oláh Adrienn
Oszkó Ágnes
Petukov Gergely
Portik Melinda
Reznákné Horváth Katalin
Sarlós Boldogasszony Plébánia hívei
Sárközi Bernadett és családja
Szénásy Enikő

Hálásan köszönjük a nagylelkű adományokat!

Ha figyelmetlenségből kifelejtettem valakit, vagy szeretné, hogy kihúzzam a nevét, kérem írjon a kozonithy@gmail.com címre! Köszönöm!

     
Szavazás
Voltál már a szovátai gyermekotthonban?

Igen
Nem, de tervezem
Nem, és nem is tervezem
Szavazás állása
Lezárt szavazások
     
2006. November 1-4 (Fél Szabolcs és Gyorgyovich Miklós összevont beszámolója)

Szentjánosbogár lelkigyakorlat Szovátán

 

– A legnagyobb sérülés, ami egy gyereket érhet,ha vágya, hogy szeressék,

 és szeretetét fogadják el, nem teljesül.

/John Bradshaw/

 

Mindenszentek pirkadatán, a kelő Nap igencsak elcsodálkozhatott, ha a Budapest-Debrecen autópálya szakaszt leste. Ha máson nem, egy „nyakig sáros” Mitsubishi kisbusz láttán. Utasai, azaz mi, a csomagokkal degeszre tömött autóban úgy húztuk meg magunkat, mint kismadár a fán. Mégis hamarosan életre szóló élményben részesülhettünk. Néhány óra csak a távolság, és el is érkezünk arra a helyre, ahol őszi szünetünk felét töltjük. Átlépjük a Maros-Torda megyei Szováta határát, majd a Böjte Csaba-féle Szent József Gyermekotthon küszöbét és belépünk Csodaországba, épp most nyílik a ruhásszekrény.

 

Szabolcs: Magunkról csak annyit, hogy a tudomány széltét-hosszát átfogó érdeklődésű egyetemisták vagyunk: szociológusnak, nyelvésznek/tanárnak, jogásznak, óvónőnek, matematikusnak, sőt teológusnak is készülő fiatalok. Együttlétünk apostoli: nemcsak mert küldetésben jártunk, hanem azért is, mert közösségünket erősítette az, ahogyan elemózsiánkat, gondolatainkat, érzéseinket és tehetségünket is megosztottuk egymás között.

Mica: Első este, még ki sem csomagoltunk, máris több tucat, szülői szeretetre kiéhezett kisgyermek várt minket az otthon ebédlőjében, akik már a megérkezésünk utáni első percekben nekünk estek, hozzánk bújtak, bevontak a játékaikba, szóval birtokba vettek bennünket. Érezhetően törődésre vágytak mind. De úgy, mintha sokévnyi elmaradt szülői simogatást szerettek volna percek alatt bepótolni. Az önzetlenül adott szeretetet pedig hatványozottan kaptuk vissza tőlük.

Szabolcs: Amikor éppen nem csoportfoglalkozást tartottunk, akkor a zenészek próbáltak, az ügyes kezűek sólisztgyurmáztak, rajzoltak a gyerekekkel; többen a vetélkedő megtartásán törtük a fejünket, tábortűzre készültünk, kora reggel murokért (sárgarépáért) és pityókáért (krumpliért) mentünk a piacra, hogy a frissen leesett hóból a gyerekek hóembert építhessenek.

Mica: A közös programok közül elsősorban a rengeteg játékot emelném ki, de közel ugyanilyen időmennyiségben hangzottak el a Bogárban ismert énekek gitárral, furulyával és szaxofonnal fűszerezve. A lelkigyakorlat alatt nem hiányoztak a lelkünkkel foglalkozó csoportbeszélgetések és a rendhagyó esti imák sem. Sőt, a kemény, napi háromórás tanulásban is segítettünk. Az ottlétünk része volt az esti népmesemondás is, amelyet magunk játszottunk el nagy nevetések közepette. De a kibálós-gőzkieresztős tábortűzön túl meg kell említenünk az első hó ihlette hóemberépítő-versenyt is. Az utolsó este fénypontja pedig egy nagy vetélkedő volt sok-sok „édes” nyereménnyel.

Szerencsére bőven akadt idő a kötetlen beszélgetésekre is. A legszívszorítóbb párbeszédem is egy ilyen alkalommal, ebéd után az asztalnál maradva hangzott el. Egy kisebb társasággal ültünk ott, akikkel az ottani életükről és múltjukról társalogtunk. Maguktól beszéltek, nem nagyon kellett kérdeznem őket, csak hallgattam a szomorú történeteket. Egy kislány tette fel végül nekem is a kérdést:

– … és a nevelő bácsinak van apukája?

– Igen, van – válaszoltam.

– És anyukája is?

– Anyukám is van – bólogattam, és kicsit úgy éreztem magam, mint egy kiváltságos nemes úr.

– Jaj de jó a nevelő bácsinak! – sóhajtott, de olyan szívszaggató hangon, hogy akkor és ott bármit megadtam volna, hogy az a kislány visszakapja a szüleit.

Egy másik történet, amikor Futárpostát játszottunk a csoporttal (azaz egy valaki kitalál egy hosszú mondatot, megsúgja a mellette ülőnek, aki tovább súgja, majd az utolsó hangosan kimondja. Ha sokan játsszák, törvényszerűen eltorzul a mondat, amin nagyot lehet nevetni.) Viszont ilyen még nem történt velem, amióta ismerem ezt a játékot: Egy kisfiú „Tegnap apukám értem jött az autónkkal, és hazavitt a falunkba a családunkhoz… mondata a kör végére sem változott semmit… Mindenki megértette és tökéletesen továbbadta. Nos, úgy tíz éve nem sírtam már, de most közel kerültem a könnyezéshez.

A legtöbb, felénk történő megnyilvánulásukban olyan szinten, olyan egyértelműen vágytak a törődésre (legyen az egy simogatás, egy ölelés vagy egy puszi), hogy azt mi ki sem elégíthetjük soha, legfeljebb enyhíteni tudtuk a szülők hiányából fakadó szeretetéhségüket. Amit tudtunk, megtettük: szerettük őket, ők pedig viszonozták ezt. Isten fizesse!

Mindezek az élmények után pedig mi sem egyértelműbb: még visszatérünk!

 

Fél Szabi és Mica

     
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
     
Hírlevél!
E-mail cím:

Feliratkozás
Leiratkozás
SúgóSúgó
     
Beszámolók
     
Egyéb emlékek
     
Linkajánló
     
Látogatók
Indulás: 2007-02-21
     
Erdély.ma hírek
     

Alicia Vikander - A legbiztosabb magyar forrásod az Oscar-díjas színésznõrõl! Képek, cikkek, hírek, minden egy helyen!    *****    -----Portálépítés és portáldíszítés kezdõknek és haladóknak! Rengetek leírás, JavaScriptek , CSS ,HTML kódok,Design!----    *****    Nem lehet saját lovad? Nevelj virtuálisan ITT! Nevelj, versenyezz, licitálj szebbnél szebb lovakra!    *****    SELENA GOMEZ MAGYARORSZÁG -A LEGINFORMÁLTABB ÉS LEGTARTALMASABB MAGYAR HONLAP AZ ÉNEKESNÕRÕL - SELENA GOMEZ MAGYARORSZÁG    *****    Ho-ho-hó! A Mikulás útra kész! Azaz... Hol a sapkája??? Ó jaj! Most mi lesz? Gyorsan gyertek a Mesetárba!    *****    Ha te is szereted az Arrow sikersorozat elbûvölõ házaspárját látogass el az ország egyetlen Olicity rajongói oldalára!    *****    Barbie - My Little Pony - Barbie - My Little Pony - Barbie - My Little Pony - Barbie - My Little Pony    *****    VIDEOJÁTÉK HONLAP! Retro játékoktól, a legújabbakig! Friss újdonság: Call of Duty: WWII és WoW: Battle for Azeroth!    *****    Kapható a VÖRÖS HÓ címû regény. Kaland és rejtély az örök fagy birodalmában. VÖRÖS HÓ. Részletek a weboldalon!    *****    Ho-ho-hó! A Mikulás útra kész! De hova lett a sapkája??? Ó jaj! Elmarad a Mikulás-nap??? Gyorsan gyertek a Mesetárba!    *****    Legfrissebb videojátékok, fõleg Warcraft és FPS játék hírek! Blog, Airsoft, Tech! Kattints ide!    *****    Furry Fandom | Antropomorf Állatok | Furry Fandom | Antropomorf Állatok | Furry Fandom | Antropomorf Állatok    *****    Hová bújnak a virágmanók, ha elered az õszi esõ? Nem találjátok ki? Nyuszi mama majd elárulja! Gyertek a Mesetárba!    *****    Nálam nincsenek AKCIÓK, minden elemzés BECSÜLET KASSZÁS, az oktatás pedig INGYENES! Keress oldalamon!    *****    Bavaria 42 2018ban is várunk szeretettel mindenkit egy felejthetetlen tengeri vitorlás túrára! Vitorlás tudás nem szükséges!! Bavaria 42    *****    SELENA GOMEZ MAGYARORSZÁG - HA ELSÕKÉZBÕL SZERETNÉL INFORMÁLÓDNI, AKKOR ITT A HELYED - LEGFRISEBB HÍREK, KÉPEK, CIKKEK!    *****    Karácsonyra szép AJÁNDÉK egy Személyre szóló asztrológiai elemzés! Kinyomtatva és bekötve örök emlék marad!    *****    ***MUNKALEHETÕSÉG!*** Új cég, új lehetõség, ingyenes regisztráció! Ugye tudod, mit jelent elsõk között lenni...?!    *****    A legfrissebb videojátékokról olvashatsz híreket! Elemezzük a Call of Duty sorozat legújabb részét World War II    *****    A RENDKÍVÜLI horoszkóp akciók Karácsonyig tartanak,most rendelj saját illetve szeretteid részére elemzéseket. Kattints