A szovátai Szent József Gyermekotthon önkénteseinek honlapja
Főmenü
     
Önkénteseknek
     
Magunkról
     
Tudsz segíteni!
     
Adományozóknak
     
Adományozók

Bárdosy Éva
Barki Bálint
Fehér Helga
Hódsági Mária
Gyorgyovich Anikó
id. Gyorogyovich Miklós
Iszkaszentgyögy lakossága (Sárközi Bettin keresztül)
Isztimér lakossága (Sárközi Bettin keresztül)
Kincsesbánya lakossága (Sárközi Bettin keresztül)
Kosztolányi István
Kovács Tamás
Oláh Adrienn
Oszkó Ágnes
Petukov Gergely
Portik Melinda
Reznákné Horváth Katalin
Sarlós Boldogasszony Plébánia hívei
Sárközi Bernadett és családja
Szénásy Enikő

Hálásan köszönjük a nagylelkű adományokat!

Ha figyelmetlenségből kifelejtettem valakit, vagy szeretné, hogy kihúzzam a nevét, kérem írjon a kozonithy@gmail.com címre! Köszönöm!

     
Szavazás
Voltál már a szovátai gyermekotthonban?

Igen
Nem, de tervezem
Nem, és nem is tervezem
Szavazás állása
Lezárt szavazások
     
...és mit keresünk Szovátán?

Rövid történetünk Szovátán

 

A Szentjánosbogár Közösség – még csak kis múltú – szovátai tevékenysége – hogy a rovaroknál maradjunk – a Hangya nevű kisközösség 2006. augusztusi egyhetes táboroztatásával kezdődött. Sőt, eleinte Kárpátalját választották volna uticéljuknak, de mivel az egyéb okoknál fogva nem sikerült, így került a választás a Szent József Gyermekotthonra. Az egyhetes ottlétük alatt a gyerekek úgy beették magukat a szívükbe, hogy elhatározták, november első hetében ismét visszatérnek, hogy egy négynapos lelkigyakorlatot tartsanak a ház kis lakóinak. Ám a tanév miatt sokan nem értek rá elmenni, így szóltak néhány csoportvezetőnek a Szentjánosbogárból (lévén a hangyák többsége egyben aktív szentjánosbogár is). Így került ki e sorok megfogalmazója is november elején Csodaországba, amely négy nap minden más négy napnál meghatározóbb volt számára, sőt, egyben hivatástudatának tisztázása is (de ez már melléklényeg). Igaz, csak négy napot töltöttünk velük, de tudtuk jól, hogy még többször visszatérünk ide. Ezt Ágota nevelővel szerződésbe is foglaltuk (egész sajátosan).

Azt hiszem, nem voltam egyedül azzal az érzéssel, hogy soha ilyen szinten nem voltunk még hasznára a világnak, mint akkor és ott. Az ébrenlétünk szinte minden pillanatában segítségére válhattunk a gyerekeknek és a nevelőknek, ki mennyit adott magából. Mindenesetre szinte a nap 24 órájában volt mit segíteni. (Úgy vélem, sok embernek hasznára válna ez a terápiaszerű „hasznos vagyok” életérzés. Talán újra értelmet adna az életüknek.)

De sajnos egyszer minden véget ér, így ez a végtelennek tűnő négy nap is. Mérhetetlen szomorú szívvel jöttünk haza tőlük, és nem hazudok, ha azt mondom, hogy szinte folyamatosan rajtuk járt az eszünk utána. Nem tudtuk kiverni a fejünkből őket, a mosolyukat, az ölelésüket, a hálájukat a szeretetünkért és a felmérhetetlennek tűnő viszont-szeretetüket, amelyet hozzánk képest minduntalan hatványozottan mutattak ki.

Nem csoda hát, hogy egyfolytában vissza akartunk menni. Sokat is beszéltünk a visszatérésről, lassan meg is állapodtunk az újabb időpontban, sőt, kitaláltuk, hogy egy komplett szentjánosbogár-tábort csinálunk nekik helyben.

 

Végül 2007. február első hetére esett a választás. Rajtam kívül 12 szentjánosbogár vezető határozott úgy, hogy visszatér vagy eljön az első szovátai útjára. Egy komplett bogártábori programmal készültünk (egy olyannal, amelyet nyáron szoktunk vinni a magyarországi bogártáborokba), amelyet több-kevesebb sikerrel át is tudtuk adni nekik. Mindenesetre sok új tapasztalattal gazdagodtunk e téren is. Konkrétan arról, hogy milyen típusú lelki programokkal érdemes nekik készülni.

A játékok például egyértelműen kellenek, de a kamaszoknak nagyobb igényük van a beszélgetésre, mint ahogy azt előre gondoltuk. Így aztán nagyon örültünk nekik, és egy nagyon jó, három napra leosztott beszélgetésen vagyunk túl velük: az emberekkel és az Istennel való kapcsolatunkról, a kapcsolatrendszerekről, és ha már kapcsolatokról van szó, akkor a párkapcsolati kérdésekben is tisztáztunk egy-két fontos dolgot, amit úgy éreztünk, nem volt haszontalan átbeszélni velük. Nagyon leköti őket ez a téma, ahogy minket is lekötött kamaszkorunkban.

No de nem csak erről volt még nevezetes ez a februári hét. Jó páran életünkben először próbálhattuk ki élesben, milyen is nevelőnek lenni „a nap 48 órájában”, hiszen a nevelők kétszer is elmentek három napra. Hol egy nevelőképzőbe, hol egy lelkigyakorlatra. Persze, iszonyú fárasztó volt egyszerre a csoportunkra és a „családunkra” is figyelni napközben. No de erről majd a részletes élménybeszámolónkban.

Aztán ez a hét is eltelt, pedig jó magam másfelet töltöttem kint. Egy hónapnak tűnt, és még az utolsó napon sem hittem, hogy egyszer - még aznap - el fog tűnni a nap a horizonton, és nekünk indulni kell haza ismét. Fájdalmas és könnyekkel teli volt a búcsú. Nehéz volt a hazatérés, egyedül a kimerültség könnyített rajta egy keveset. De egy-két átaludt éjszaka után máris mentünk volna vissza mind. Ennek hangot is adunk, mindahányszor találkozunk…

 

2007. február 22.

Gyorgyovich Miklós

 

Utóirat: Azóta is visszajárunk… :)

     
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
     
Hírlevél!
E-mail cím:

Feliratkozás
Leiratkozás
SúgóSúgó
     
Beszámolók
     
Egyéb emlékek
     
Linkajánló
     
Látogatók
Indulás: 2007-02-21
     
Erdély.ma hírek
     

A legfrissebb Anime hírek , mindennap anime ajánló , mondocon képek , és hírek. Csatlakozz közösségünkhöz!    *****    Rendelj bármilyen asztrológiai elemzést,júniusban Te mondod meg,hogy mennyit szeretnél érte fizetni!Várlak az oldalamon!    *****    Egyetemistáknak kiemelt lakások eladóak. www.simonyiingatlan.hu Debrecen eladó kiváló lakások. www.simonyiingatlan.hu    *****    Egyetemistáknak kiemelt lakások eladóak. www.simonyiingatlan.hu Debrecen eladó kiváló lakások. www.simonyiingatlan.hu    *****    NÁLAM NINCSENNEK AKCIÓK, MINDEN ASZTROLÓGIAI ELEMZÉS "BECSÜLET KASSZÁS", A KONZULTÁCIÓ ÉS OKTATÁS INGYENES.    *****    **** Nokedli-lapja****Családi magazin****18-98 éves korosztály mindent megtalál itt, játékoktól a hírekig*****    *****    KÜLÖNLEGES AKCIÓ A CSILLAGJÖVÕ OLDALON JÚNIUSBAN.TE DÖNTHETED EL MENNYIBE KERÜLJÖN A HOROSZKÓP MEGRENDELÉSEID ÁRA!    *****    Minden héten anime/managa hírek , minden nap Anime ajánlók , Mondocon hírek. Itt nem fogsz unatkozni!! :)    *****    KÜLÖNLEGES CSILLAGJÖVÕ AKCIÓ JÚNIUSBAN.TE DÖNTHETED EL MENNYIBE KERÜLJÖN A SZÜLETÉSI HOROSZKÓP! VÁRLAK!RENDELD MEG MOST!    *****    Minimálbér és a garantált bérminimum összege 2019-ben    *****    Lépj be a lovak világába! Nevelj, versenyezz, szórakozz! Virtuális lónevelde, szerepjáték, olvasó sarok!    *****    Részletes születési horoszkóp, ajándék 3 év elõrejelzés, ingyenes konzultáció,tájékoztatás az oldalon! Rendeld meg most!    *****    A Világon egyetlen messengeren nézhetõ filmes oldal! NÉZZ FILMET FACEBOOK MESSENGEREN! Csatlakozz hozzánk!    *****    Outsider - Gay - Creative - Rebel - Tolerant - Furry - Brony - Hipster - Gamer - Otherkin - Geek - Autistic    *****    Ayang - Avagy milyen is a világ az én szememmel    *****    KÉRDÕASZTROLÓGIA OKTATÁS AZT ALAPOKTÓL, SAJÁT TANULÁSI TEMPÓD SZERINT - CSAK ITT!    *****    Konyhatündér blog! Egészséges, gyorsan elkészíthetõ ételek. Recept blog    *****    Konyhatündér    *****    Nokedli lapja **** Családi magazin **** Minden ami érdekelhet 18-89 éves korodig ****    *****    Nokedli-lapja *** °_|_° *** Családi magazin *** --*** Mindenrõl olvashat itt ami érdekes lehet 18-98 évesig!! ******___******